Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suuline traditsioon - Hariduslik olukord - Rahvakool venestuse ajal

Valgma külakoolis õpetaja (Paide, pärastine praost) Rall kooli revideerides käskinud kooliõpetajat tuua üht saksa kaarti. Õpetaja pole toonud, öelnud et inspektor on keelanud selle tarvitamise. Rall öelnud, et temal (inspektoril) on ikka teravamad hambad kui teistel. Selle eest on Rall kolm aastat kinni istunud, siis kui sakslased okupeerisid, siis alles saanud tagasi. Ta olnud kange uhke saksa vaimuga mees, pole kogudusest aru saanud ega kogudus temast.
EKLA, f 199, m 44, 142 (IV-M1) < Paide-Anna khk., Anna k. - Hilda Kõrge < Georg Vahter, 62 a. (1930)